Aliments ecològics 1/4 Què són i com es produeixen

Categories: Ecologia,Salut

PROTOCOLS EN WELFARE QUALITY

Un dels elements bàsics en la producció de vedella ecològica és el benestar animal. La Comunitat Econòmica Europea, a través del seu comitè científic, està desenvolupant durant els darrers anys protocols d’anàlisi de benestar animal en explotacions ramaderes. Fins al dia d’avui, aquests protocols s’han aplicat a explotacions convencionals intensives.

MAS EL CROS, juntament amb d’altres explotacions ecològiques de bestiar boví, està en aquests moments col·laborant en investigacions destinades a preparar protocols d’anàlisi de benestar animal en explotacions ramaderes ecològiques, i poder així avançar en la consecució de nivells de benestar màxims.

L’objectiu d’aquests treballs son comprovar i certificar amb una base científica el que la producció ecològica defensa de forma aferrissada: cal que reprenem actituds més respectuoses cap al comportament natural dels animals, i cal que els garantim nivells de benestar màxims.

Aquesta gestió orientada cap al benestar animal, intenta garantir produccions de major qualitat de vedella. La falta d’estrés en els animals, a conseqüència dels nivells de benestar, permet evitar les conseqüències que aquest estrés té sobre la qualitat de la carn. Així garantim carns sanes i nutricionalment correctes.

Entrevista en homenatge a Santi Santamaria

El passat 16 de febrer va morir el cuiner Santi Santamaria, el conegut xef del restaurant can Fabes. Mas el Cros es suma al reconeixment cap a una persona que defensava els valors ecològics i de proximitat en la cuina de casa nostra i publiquem l’entrevista que Gastroteca.cat li va realitzar.

Categories: Casa nostra

ELS ORGANISMES GENÈTICAMENT MODIFICATS EN PRODUCCIO DE VEDELLA ECOLÒGICA

La presència d’organismes genèticament modificats (OGM) en allò que mengem cada dia és preocupant, no sols pel fet que hi son presents en molts productes, sino perquè l’etiquetatge dels mateixos no ho explica de forma clara. Quantes vegades, al comprar al supermercat qualsevol aliment elaborat (galetes, pastissos, plats cuinats, conserves …) no arribem a comprendre el que diuen les etiquetes, sigui per què fan servir paraules rebuscades, o bé directament les substitueixen per sigles que no coneixem?

En producció ecològica està totalment prohibit l’ús de OGM. Recordem que a nivell Europeu, excepte a Espanya, no es permeten les sembres.

EL BENESTAR ANIMAL EN PRODUCCIO ECOLÒGICA

Un dels elements bàsics en la producció de vedella ecològica és el benestar animal. Les granges de producció ecològica han de vetllar per que les condicions de vida de les vedelles els permetin expressar el seu comportament natural.

Això vol dir que les vaques han de poder viure en ramat, establint les relacions de proximitat i reconeixement amb les altres vaques. Al mateix temps, els vedells han de poder viure com viurien en la naturalesa. Els ramats han de permetre que els vedells mamin de la seva mare, han de deixar al vedell aprendre a pasturar seguint l’exemple del animals del ramat, i també han de permetre que els vedells juguin, els uns amb els altres i cadascun amb la seva mare.

El joc, igual que en l’ésser humà, és una eina d’aprenentatge importantíssima per la vedella. Sovint en explotacions intensives aquesta eina s’ha deixat de banda per aconseguir majors produccions. En granges de producció de vedella ecològica, cal que reprenem actituds més respectuoses cap al comportament natural dels animals.

Aquesta gestió orientada cap al benestar animal permet garantir produccions de major qualitat de vedella. Es rebaixa la pressió productiva cap als animals, però el que es fa és incidir en criteris de qualitat. Al rebaixar els nivells d’estrés de la vedella, els productes finals (carn, llet, …) guanya en qualitat

benestar vedella girona

Benestar animal

Locavoros: local eaters


Locavoros és una paraula que ve de l’anglès (veure l’origen aquí) y que va resultar premiada per el New Oxford American Dictionary com a paraula de l’any el 2007.

Els locavoristes son les persones que tenen la filosofia de menjar aliments cultivats o produïts localment. Quan es diu localment entra en joc l’ambiguetat, ja que lo què a la Garrotxa es podria considerar la distància que ens separa de Barcelona, uns 120 o 130 Kms, depenent de la zona, als estats units, lloc d’on prové aquest moviment, es podria considerar d’uns 200 Kms o inclús més.

Deixant de banda els formalismes, està clar els avantatges que té aquest consum responsable: apostar pel comerç de proximitat, evitar l’impacte ecològic que representa el transport d’aliments, respectar les estacions de l’any i el què la terra entrega en cada moment, la qualitat d’un producte fresc que implica una elaboració ecològica i com no, evitar intermediaris que inflaran el preu del producte final en depriment del client i el seu productor.

Aquesta és una aposta interessant a la que Mas el Cros s’apunta. Nosaltres som Locavoristes, t’apuntes?!

>>Font d’informació.
http://www.locavores.com/

El benestar animal determina la compra a Gran Bretanya

Nous informes de l’agència d’estudis de mercat Mintel destaquen que el benestar animal és un factor determinant alhora de fer la cistella de la compra a Gran Bretanya.

4 de cada 10 consumidors britànics afirmen estar preocupats pel benestar animal. Altres preocupacions són la procedència dels aliments, els additius alimentaris y que els aliments siguin de la regió.

L’augment de la concienciació sobre de la població Britànica s’ha propiciat gràcies a l’influència de chefs mediàtics com Hugh Fernley-Whittingstall i Jamie Oliver, que s’han esforçat a informar de les pràctiques de l’industria ramadera.

La conclusió és que els consumidors moderns busquen cada vegada més de realitzar una compra responsable, basant-se en els seus ideals, per tal d’afavorir temes com la salut, el comerç just, benestar animal, entre d’altres.

>>Font d’informació.

Alimentació Ecològica

Categories: Ecologia

Què mengem?

Què mengem és el nom que dona al seu article la pàgina web “EcoTicias.com“, on es detallen dades preocupants dels hàbits alimentícis dels països desenvolupats.
El creixent consum de productes sintètics que substitueixen els naturals està creant un augment de les al·lèrgies i segons un estudi realitzat per la Universitat de Southampton, en el 2007, produiria un augment de l’hiperactivitat en els nens.

Sense dubte, temes de salut, ecologia i mercat de proximitat preocupen a Mas al Cros i per aquest motiu destaquem aquest article.

>>Llegir l’article original i font d’informació.

Categories: Salut

Producció Ramadera Ecològica


Mas el Cros segueix endavant en el projecte de producció i comercialització de carn ecològica.

Pel que fa a la venda en carnisseria a continuació teniu la relació dels punts de venda que treballen amb nosaltres. Tal i com podreu veure, ens trobareu a Olot, Banyoles, Figueres i Ripoll. Els professionals d’aquests punts de venda us poden assessorar sobre la qualitat i característiques de la nostra carn.

Esperem que l’estructura que hem estat preparant us simplifiqui i faciliti l’accés a la nostra carn.

Podeu trobar els nostres productes a les següents carnisseries:
RIPOLL: Bonet – C/ Vinyes, 26 | Telf: 972 70 03 74.
LLADÓ: Cal cabrer – Plaça Col·legiata, 2 | Telf: 972 56 51 35.
OLOT: Jaume Ventolà – C/ Pare Roca, 10 | Telf: 972 26 59 09.
BANYOLES: Carns trias – C/ Bassa del Cànem, 62 | Telf: 972 57 34 74.
GIRONA: Jordi Romagós – Plaça Mercat nº67, 68, 69, 98 i 99 – 17002 | Telf: 972 21 30 11.
MATADEPERA: Carns Planell Pauls – C/ Josep Porcar, 37 | Tel. 937 300 265.

Categories: Ramaderia